Valstybės tarnyboje galėtų dirbti ir kitų ES bei NATO valstybių piliečiai

Valstybės tarnyboje galėtų dirbti asmenys, turintys Europos Sąjungos valstybės narės ar NATO valstybės narės pilietybę, mokantys lietuvių kalbą ir išlaikę kalbos egzaminą B lygiu. Tokią galimybę numatančią Valstybės tarnybos įstatymo pataisą registravo Seimo narys liberalas Andrius Bagdonas.

Jo pastebėjimu, praplėsta valstybės tarnautojo samprata leistų į Lietuvą pritraukti lietuvius, kurie, gyvendami užsienyje ir įgiję kitos valstybės pilietybę, prarado Lietuvos pilietybę.

„Užsienio šalių piliečiai, net gimę lietuviais ir puikiai mokantys gimtąją kalbą, negali dirbti Lietuvai. Praplėstos galimybės leistų į viešąjį sektorių pritraukti žmones, kurie, iš emigracijos grįžę į Lietuvą, galėtų čia pritaikyti savo tarptautinę patirtį“, – sako A. Bagdonas.

Jo pastebėjimu, valstybės ir savivaldybių institucijose įsidarbinę tokie žmonės praturtintų viešąjį sektorių kompetencijomis ir kultūriškai.

„Kol neišsprendėme Lietuvos pilietybės išsaugojimo klausimo, tokia įstatymo išlyga leistų išlaikyti ir kurti ryšius su Lietuvos pilietybės netekusiais lietuviais“, – sako A. Bagdonas. Šiuo metu pretenduojant į pareigas valstybės tarnyboje būtina turėti Lietuvos pilietybę ir mokėti valstybinę lietuvių kalbą B lygiu. Tiesa, į savivaldybių tarybas užtat gali būti renkami užsienio piliečiai, kurie turi teisę nuolat gyventi Lietuvoje.