Vietoje lošimų reklamos draudimo siūlome lošimo žalos socialinę reklamą

Užuot visiškai uždraudus lošimų reklamą, kuri yra reikšmingas privačios žiniasklaidos pajamų šaltinis, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija siūlys pusę lošimo įmonių reklaminių biudžetų privalomai nukreipti lošimų žalos prevencijai. Be to, teikiamiems lošimus reguliuojantiems įstatymo projektams, liberalų įsitikinimu, būtina Vyriausybės išvada, nes nepagalvoti teisėkūros mostai gali iššaukti nelegalią veiklą ir valstybės ribojimus apeinančią lošimų reklamą.

Ketvirtadienį Seime bus teikiamas Azartinių lošimų įstatymo projektą, kuriuo taikomasi panaikinti lošimų reklamą žiniasklaidoje ir viešuose renginiuose. Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pastebėjimu, tokia teisėkūros iniciatyva kilo kaip ad hoc reakcija į rezonansinį piktnaudžiavimo įvykį, vis dėlto draudimas liberalui niekada nebus pirmas būdas spręsti problemą, kol neišbandyti kiti.

„Jeigu lietingą dieną einant su skėčiu nutrenka žaibas, ar turėtume uždrausti skėčius? Skandalas vienam žmogui pralošus dešimtis milijonų ne savo pinigų buvo it žaibas iš dangaus. Tačiau didžioji lošimų problema yra ne „skėtis“ – ne reklamos pranešimai, kurie yra žodžiai. Problema yra atskirų lošėjų veiksmai, lošimo organizatorių atsakomybė ir priežiūros institucijų kompetencija. Galiausiai net uždraudus reklamą, šalies lošėjai vis tiek ją regės užsienio svetainėse arba „Google“ įskiepiuose, tačiau pajamos iš privačios Lietuvos žiniasklaidos jau bus atimtos“, – teigia E. Gentvilas.

Įvertinus aplinkybę, kad lošimai egzistuos nepaisant to, valstybė juos slėps nuo vartotojų ar ne, Ekonomikos komiteto narys liberalas Andrius Bagdonas registravo Azartinių lošimų įstatymo pataisas, pagal kurias būtų griežtinama lošiančiųjų elgesio priežiūra, o lošimų organizatoriai privalėtų ne mažiau kaip pusę įmonių reklamos biudžeto skirti prevencinei reklamai.

„Lošimai, motociklai, ginklai – tai rizikingi užsiėmimai, kurių žmonės vis dėlto trokšta. Valstybė negali sustabdyti troškimų. Tačiau galime pareikalauti, kad lošėjai per žiniasklaidą būtų nuolat informuojami, kuo rizikuoja. Nori – žaisk. Ir žinok, kad lažybos bus ne tik „statybos“, bet gali užtraukti gėdą, bankrotą, nešlovę. Pagal liberalų projektą, kiekviena pramogos reklama žiniasklaidoje turėtų atsvarą – prevencinę antireklamą. Be to, lošimo organizatoriams turėtume suteikti teisę, pastebėjus rizikingai lošiantį asmenį, tokį patraukti nuo ruletės ir išprašyti lauk“, – sako A. Bagdonas.

Liberalai siūlo, kad Seime teikiami visiško draudimo ir tarpinių sprendimų projektai būtų apsvarstomi ir apjungiami Ekonomikos komitete, prieš tai būtinai paprašius Vyriausybės išvados.