Mažinti verslo ataskaitų naštą pradėsime nuo reikalavimų revizijos

Mažinant institucijoms teikiamų duomenų naštą reikėtų pradėti nuo reikalavimų revizijos – peržiūrėti, ar tikrai visa statistika, kurios valstybė prašo iš verslo, iš tikrųjų reikalinga, teigia liberalas Andrius Bagdonas.

Kad valstybės iš verslo prašomų ataskaitų reikalavimai neretai neatitinka praktinės logikos, pastebėta pirmadienį Seime vykusioje konferencijoje apie statistikos ataskaitų dubliavimą. „Valstybės duomenų agentūros atstovai kartu su buhalteriais ir kitais praktikais diskutuodami prie vieno stalo pastebėjo, jog valstybės institucijos ne tik ne visada tarpusavyje dalijasi verslo pateiktomis ataskaitomis, bet kartais duomenys renkami iš įpročio ir inercijos, kitaip sakant, beprasmiškai. Vadinasi, valstybėje pirmiausia turėtume atlikti reikalaujamų ataskaitų peržiūrą“, – sako A. Bagdonas.

Įpareigoti valstybės institucijas keistis įmonių pateikiama informacija, kad verslui netektų našta tuos pačius duomenis institucijoms teikti atskirai, numato A. Bagdono pateiktasis Oficialiosios statistikos ir valstybės duomenų valdysenos įstatymo projektas, kuris šiuo metu svarstomas Seime.

Liberalų sąjūdžio frakcijos nario teigimu, valstybė turėtų standartizuoti duomenis, kad verslams netektų juos siųsti kiekvienai priežiūros įstaigai atskirai. „Ne verslas turi dubliuoti deklaracijas ir ataskaitas, o valstybė turi pareigą pasirūpinti, kad reikalinga informacija būtų prieinama tam, kam reikia“, – sako jis.

Lietuvoje juridinius asmenis kontroliuoja daugiau kaip 50 valstybės institucijų.

Efektyviau tvarkyti duomenis institucijose ir taip mažinti naštą verslui yra siūliusi Valstybės kontrolė. Jos teigimu, oficialiąją statistiką tvarkančios įstaigos turėtų ieškoti būdų „mažinti statistinės atskaitomybės naštą respondentams, dalijantis duomenimis, išbandant naujus šaltinius“. Nuo kitų metų dalijimosi duomenimis naštą palengvins Smulkaus verslininko sąskaitos formatas, dėl kurio duomenys tarp verslo ir valstybės keliaus automatiškai.