Liberalo idėja: kurortų gatves užkemšančias mašinas – perkelti į saugyklas

Iš Kelių programos lėšų reikėtų leisti kurortuose įrengti automobilių stovėjimo aikšteles ir automobilių saugyklas, kurios būtų nutolusios nuo kelio juostų ar nuo daugiabučių namų, siūlo Seimo liberalų sąjūdžio frakcijos narys, neringiškis Andrius Bagdonas. Jo parengtą įstatymo pataisą parašais parėmė 50 parlamentarų.

Pasak A. Bagdono, automobilis kurorte atlieką prieštaringą funkciją. „Viena vertus, poilsiautojams automobilis yra patogiausia priemonė atvykti atostogų. Kita vertus, kurortų erdves užkemšantis eismas ir tankūs parkingai poilsį trukdo. Vadinasi, nors žmonės į kurortus atvyksta pailsėti nuo miesto triukšmo ir taršos, paradoksaliai atsiveža tą taršą ir triukšmą su savimi. Specializuotos saugyklos ir parkingai padėtų sumažinti problemą“, – sako liberalas.

Pagal jo siūlomą įstatymo projektą, Kelių priežiūros ir plėtos programos lėšas būtų nukreipti ne tik įprastam infrastruktūros tobulinimui,  bet ir automobilių stovėjimo aikštelių ir saugyklų įrengimui kurortiniuose miestuose. Dabartinis įstatymas leidžia lėšas naudoti parkingams ties kelio juosta, viešojo transporto stotelėms ir infrastruktūrai, darnaus judumo ir neįgaliųjų priemonėms, dviračių statymo infrastruktūrai, šaligatviams, pėsčiųjų ir dviračių takams, daugiabučių namų kiemų gatvėms ir parkingams, taip pat kai kuriais kitais atvejais.