Nukentėjusiems nuo „Perlo energijos“ siūlomos tokios pat sąlygos kaip nepasirinkusiems tiekėjo

Netekusieji nepriklausomo tiekėjo, tokio kaip žlugusi įmonė „Perlo energija“, vartotojai turėtų būti automatiškai įtraukti į visuomeninį tiekimą kaip ir visi kiti. Tai numato Seimo liberalo Andriaus Bagdono pasiūlymas Elektros energetikos įstatymui, kuriam trečiadienį pritarė Ekonomikos komitetas.

Nauja tvarka sulygintų sąlygas vartotojams, kurie arba nepasirinko nepriklausomo tiekėjo, arba jo neteko.

Šiuo metu elektros energijos vartotojai, nepasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo, yra automatiškai priskiriami visuomeniniam elektros energijos tiekimui ir sprendimą pasirinkti savo tiekėją Seimo sprendimu gali priimti iki 2026 m. sausio. Tuo metu nepriklausomo tiekėjo netekę vartotojai yra perkeliami į garantinį tiekimą ir turėtų pasirinkti nepriklausomą tiekėją per pusę metų.

„Žmonės, kurių sutartys su „Perlo Energija“ buvo vienašališkai nutrauktos įmonei sustabdžius veiklą, automatiškai tampa garantinį tiekimą užtikrinančio ESO klientais. Deja, operatorius siūlo didesnes kainas negu visuomeninis tiekėjas. Be to, savo tiekėjo dar nepasirikę keli šimtai tūkstančių vartotojų galės trejus metus laukti geriausios kainos, kai kelios dešimtys tūkstančių savo tiekėją praradusių vartotojų – tik pusmetį. Manau, sąlygos ir vieniems, ir kitiems turėtų būti lygios, sąžiningos, nediskriminacinės“, – siūlo A. Bagdonas.

Pasak Ekonomikos komiteto nario, per trejus metus kaina elektros rinkoje tikrai svyruos ir žmonėms bus suteikta galimybė patiems nuspręsti, kada rinktis nepriklausomą tiekėją, o pusmetis – tikrai per mažas laiko tarpas tokiam sprendimui priimti.

Įstatymo pataisa numato, kad „vartotojai, kuriems garantinis tiekimas užtikrinamas dėl to, kad jų pasirinktas nepriklausomas tiekėjas nevykdo prisiimtų įsipareigojimų (…), nutraukia veiklą arba (…) sutartį, yra automatiškai grąžinami į visuomeninį tiekimą, kol nepasirinks naujo nepriklausomo tiekėjo (…)“. Dėl tokios pataisos dar spręs Seimas.