A. Bagdonas. Ar valdžia prisidės prie smulkaus ir vidutinio verslo išsaugojimo ?

Nesitiki, kad tai, ką dabar matome šalyje yra  ne fantastinis Holivudo filmas, o realūs įvykiai pasaulį  apėmus COVID-19 pandemijai. Sienos uždaromos, kultūros renginiai bei  sporto turnyrai nutraukiami, žmonės raginami izoliuotis.

Tačiau net ir tokioms situacijoms valdžia turi būti maksimaliai pasiruošusi, todėl stebina Vyriausybės delsimas tik rytoj spręsti  dėl priemonių, kurios padėtų nuostolius patiriančiam verslui. Apyvarta maitinimo ir apgyvendinimo sektoriuose, pasak jų atstovų, jau dabar kritusi daugiau nei per pusę. 

Džiugu, kad socialinėse medijose plinta žmonių iniciatyvos remti verslą – užsisakyti maisto į namus ar perkelti rezervacijas, tačiau to neužtenka. Be principingo valstybės požiūrio nuostoliai šiam sektoriui bus milžiniški. Ir mes nekalbame apie dideles užsienio kapitalo įmones, kalbame apie kaimyno kepyklėlę, mėgstamiausią jūsų kavinę Vilniaus senamiestyje ar jaukius poilsio namus, kuriuose mėgstate leisti savaitgalius su šeima. Jų gali paprasčiausiai nebelikti, kartu sukuriant naują nedarbo bangą šalyje ir skyles biudžete dėl prarastų mokesčių. Viliuosi, kad Vyriausybė:

  • Priims sprendimą ne tik naudoti valstybės rezervo lėšas, bet ir skolintis iš ECB – krizės akivaizdoje pinigai kaip niekad pigūs, su minusinėmis palūkanomis. Skolinimosi nereikia bijoti – tokią praktiką jau taiko kelios ES valstybės, taip pat kaimyninė Estija.
  • Atsižvelgs į verslo prašymus lengvinti mokestinę naštą – atidėti GPM, PVM, Sodros, komunalinių ir kitų mokesčių įmokas.
  • Ieškos būdų, kaip kompensuoti darbuotojams pajamas, nepaliekant šios naštos verslui, negeneruojančiam pelno.  

 Krizės metu, nepamirškime, kad smulkus ir vidutinis verslas – tai kūrybingi mūsų draugai ir kaimynai, sunešantys daug mokesčių į valstybės biudžetą bei išlaikantys silpnesnius. Atėjo metas palaikyti juos.

Parašykite komentarą