A. Bagdonas. Kaip sutelkti liberalus ir išsaugoti Liberalų sąjūdį

“Šiandien Lietuvai kaip niekad reikia liberalų” – štai, ką dažnai girdžiu keliaudamas po Lietuvą ir bendraudamas su bendraminčiais.
Dar sako, “Lietuvai reikia liberalų, kurie stabdytų draudimus, gintų žmogaus teises, saugotų jo orumą nuo įvairių “gelbėtojų”. “Reikia Lietuvą saugoti nuo valstiečių, visureigiais važinėjančių netikrų žaliųjų, sugrįžtančio Uspaskicho ir kitų jo bičiulių populistų.”
Aš manau kitaip. Manau, kad labiausiai Lietuvai reikia žmonių, kurie sakytų tiesą.
O tas nėra paprasta, nes rizikuoji ne tik būti nepopuliarus, bet ir sulaukti pasipriešinimo iš bendražygių.
O tiesa gana paprasta – mes kaip liberalai gyvuosime tol, kol būsime tikri liberalai. Tikri ne laisvės ir abstrakčių idealų lozungais, bet liberalai savo kasdieniuose pasirinkimuose. Kai vertinsime dialogą ir susitarimą, “plokščią” partijos struktūrą, labiau primenančią bendruomenę, o ne politinę nelanksčią organizaciją.
Liberalų genuose – ne vienas lyderis, kuriam aklai meldžiasi partiečia, o daugybė nuostabių, veiklių, gyvenančių su kasdieniu sąžiningumu, geru savo pavyzdžiu įkvepiantys jaunimą ir to mokantys savo vaikus.
Todėl tam, kad liberalai ir liberalizmas Lietuvoje gyvuotų, visi liberalios minties žmonės Lietuvoje turime susitarti dėl naujosios liberalios minties – liberalizmo 2.0 – idėjos.
3 žingsnių programą Liberalų sąjūdžiui eiti būtent šiuo atsinaujinimo, klestėjimo ir augimo:
Stipri bendruomenė – ne naryste, tačiau artimumu partijos idealams grįsta organizacija
Absoliutus skaidrumas – ne formalus, o kasdienis visų sprendimų skaidrumas ir įsipareigojimas atvirumui
Bekompromisė ištikimybė vertybėms – naujas, visą bendruomenę apimantis susitarimas dėl liberalams svarbiausių principų, ir bendro komunikato pasirašymas.
Tai vienintelis kelias Liberalų sąjūdžiui atsinaujinti, gyvuoti ir augti.

Parašykite komentarą