Keturi iš penkių Konstitucijos egzaminą Neringoje laikiusių – liberalai

Paskutiniąją rugsėjo dieną visoje Lietuvoje buvo laikomas Konstitucijos egzaminas. Jau aštuntą kartą Teisingumo ministerijos rengiamas pagrindinio šalies įstatymo žinių patikrinimas vyko ir Neringoje.

Lygiai vidurdienį Neringos savivaldybės posėdžių salėje vyravo beveik mirtina tyla. Ir tai toli gražu lėmė ne egzaminą laikiusiųjų rimtis ir susikaupimas, o faktas, jog egzaminą laikė tik 5 dalyviai. Keturi iš jų – Neringos liberalai.

Virginija Gedžiuvienė, vienintelė egzaminą laikiusi ne Liberalų sąjūdžio narė, kasmetiniam Konstitucijos egzaminui ruošiasi iš Konstitucijos, pasirašytos paties buvusio Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus. „2007 m. pirmojo turo nugalėtojai buvo pakviesti į oficialų priėmimą Prezidentūroje, kur gavome Jo Ekscelencijos pasirašytą Konstituciją. Nuo to laiko egzaminams ruošiuosi tik iš jos“. Tiesa, V. Gedžiuvienę stebina gyventojų ir miesto politikų abejingumas. Pašnekovės nuomone, pagrindinį šalies įstatymą privalo žinoti kiekvienas, o politikai – ypatingai.

Agnė Jenčauskienė laikyti egzaminą atvyko iš Juodkrantės. „Mano nuomone, tai puiki proga išbandyti save, pasitikrinti gana specifines žinias ir parodyti, jog mes domimės ir mums rūpi, kaip suprantame pagrindinį savo šalies įstatymą“, – sakė A. Jenčauskienė. Egzamino dalyvė teigė maniusi, jog bent politikos atstovų bus daugiau: „Artėja savivaldos ir tiesioginiai mero rinkimai, todėl tai buvo puikus būdas įrodyti rinkėjams, kaip jie išmano mūsų šalies Konstituciją“.

Vienintelis Konstitucijos egzaminą laikęs Neringos savivaldybės Tarybos narys Andrius Bagdonas džiaugėsi tokia iniciatyva ir žadėjo kitais metais stipriau agituosiąs tiek pačius Tarybos narius, tiek ir gyventojus dalyvauti šiame egzamine. „Pagrindinį šalies įstatymą privalome žinoti visi, o mes, politikai, net labai smulkiai. Šis egzaminas laikomas ne dėl kitų įvertinimo, tačiau siekiant įsivertinti save, savo konstitucines žinias ir, galbūt, patobulinti vietas, kurios ne tokios stiprios“, – sakė A. Bagdonas.

Liberalų sąjūdžio Neringos skyriaus pirmininkas pastebėjo, jog Tarybos narių abejingumas panašioms iniciatyvoms ir neretai įvairiems mokymams – gana dažnas reiškinys. „Mes turime būti pavyzdžiu miesto gyventojams, todėl dalyvavimas tokiuose renginiuose, mano nuomone, yra būtinas“, – teigė A. Bagdonas.

Parašykite komentarą