Seimas svarstys, ar jaunimo amžiaus ribą prailginti iki 35 metų

Antradienį Seimas pritarė Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Andriaus Bagdono teiktam projektui jaunu žmogumi laikyti 14–35 metų asmenį, o ne iki 29 metų, kaip yra dabar.

Šios Jaunimo politikos pagrindų įstatymo pataisos autoriaus žodžiais, šešeriais metais ilginama jaunimo amžiaus riba yra ne tik simbolinė, bet ir praktinė – tokia nuostata atvertų jaunimui daugiau galimybių integruotis į darbo rinką, dalyvauti jaunimo organizacijų veikloje, įvairiuose mainuose, stažuotėse ir kt.

„Lietuvos teisės aktuose jaunų asmenų apibrėžimas nevienareikšmis. Pavieniui žmones jaunais laikome iki 29 metų imtinai, o jauna šeima įstatyme apibrėžiama kaip tokia, kurioje kiekvienas partneris yra iki 36 metų amžiaus. Šios šeimos gali pasinaudoti valstybės parama įsigyjant pirmąjį būstą. Tuo metu dalis Užimtumo tarnybos paramos priemonių, pavyzdžiui, subsidija savarankiškos veiklos pradžiai pasiekiama gyventojams tik iki 29 metų imtinai. Todėl savo pataisa siūlau suvienodinti jaunimo amžiaus apibrėžimą“, – sako A. Bagdonas.

Nuostata įstatant jauną žmogų į 14–29 m. amžiaus ribą Seimas priėmė 2003 metais. A. Bagdono vertinimu, prabėgus beveik dviem dešimtmečiams jauni žmonės pasikeitė. „Kuriuos žmones laikome jaunais, brandžiais ar pagyvenusiais iš esmės yra socialinis susitarimas“, – atkreipia dėmesį A. Bagdonas.

Daugumoje Europos Sąjungoje šalių apatinė jaunimo amžiaus riba sudaro 12–16 metų, viršutinė svyruoja tarp 24–35 metų. Aukštesnę, 35 metų amžiaus, ribą yra priėmusios tokios valstybės kaip Graikija, Kipras, Rumunija, Ukraina.