Seimas sutinka, kad 1,2 proc. GPM paramos būtų skiriama tik NVO

Seimas po svarstymo pritarė Labdaros ir paramos įstatymo pataisoms, kuriomis numatoma dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pervesti tik nevyriausybiniam sektoriui.

Ekonomikos komiteto nario, Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo Andriaus Bagdono teigimu, jokioje Europos Sąjungos šalyje biudžetinėms ar savivaldybių organizacijoms panašaus pobūdžio parama per gyventojų mokesčių dalį nėra skiriama. 

„Lietuvoje tokia paramos iniciatyva inicijuota 2004 metais. Tuo metu pagrindinis tikslas buvo paremti, paskatinti pilietinės visuomenės kūrimą ir nevyriausybinio sektoriaus plėtrą, ir tik vėliau paramos gavėjų sąrašą papildė valstybinės, savivaldybių organizacijos, kurios ir taip finansuojamos iš visų mokesčių mokėtojų lėšų. Dar 2009 m. Valstybės kontrolė nustatė, kad praktika remti biudžetines įstaigas yra ydinga, nes pats paramos statusas praranda esmę“, – svarstant pataisas kalbėjo A. Bagdonas.

Seimo nario teigimu,  koronaviruso pandemija parodė, kad būtent nevyriausybinis sektorius į padėtį reagavo žaibiškai ir savo pastangomis padėjo suvaldyti sveikatos krizę Lietuvoje. „Dabartiniame kare Ukrainoje vėlgi pirmauja ir nedelsiant reaguoja nevyriausybinis sektorius: renka paramą, į Ukrainą gabena humanitarinę pagalbą, prisideda prie karo pabėgėlių apgyvendinimo Lietuvoje. Nevyriausybinis sektorius šiems tikslams itin efektyviai panaudoja iš gyventojų gaunamą 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio dalį. Tad įstatymo projektas ne tik paskatintų NVO sektoriaus plėtrą, bet ir toliau skatintų kurtis stiprią pilietinę visuomenę“, – sakė A. Bagdonas.

Apsvarsčius  Labdaros ir paramos įstatymo pataisas, už jas balsavo 71, prieš 13, susilaikė 24 parlamentarai.