Perlenkta lazda: ar tikrai norime persekioti už triukšmą dienos metu?

Antradienį Seime teikiami du triukšmo kontrolės sugriežtinimai – tai perteklinio reguliavimo pavyzdžiai, teigia Liberalų sąjūdžio frakcija ir pasisako prieš dvi Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, išplečiančias atsakomybę už viešosios rimties trikdymą.

Viena pataisa numato, kad „šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais“ ir panašiai, kai tai „trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą“, būtų administracinę atsakomybę užtraukiantys veiksmai ne tik vakare ir naktį, bet ir dienos metu – ne tik viešumoje, bet ir namuose.

Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Andriaus Bagdono žodžiais, už neteisėtą triukšmą dieną ar naktį – tiek namie, tiek viešumoje – administracinė atsakomybė turėtų būti taikoma tik tada, kai visos kitos priemonės išbandytos.

„Jau praėjusią kadenciją patyrėme perteklinių bandymų reguliuoti žmonių gyvenimą – ar dabartinėje valdančiojoje daugumoje kartosime tą patį? Ne, nekartosime. Turime palikti kuo daugiau veiksmo laisvės žmonėms, stiprinti pilietinę visuomenę, jog kaimynui perspėjus kaimyną, jog jis trikdo kitų ramybę, triukšmas būtų sumažintas“, – sako Seimo narys.

Kita viešosios rimties trikdymą reglamentuojančio straipsnio pataisa numatė atsakomybę ne tik „administracinį nusižengimą įvykdžiusiam asmeniui, bet ir  nekilnojamojo turto savininkui, kuris (…) pats sąmoningai leidžia (neužtikrina) ir (ar) sudaro sąlygas viešosios rimties trikdymui“.

A. Bagdono teigimu, negalima suversti atsakomybės asmeniui, teisėtai išnuomojusiam ar suteikusiam patalpas piliečiui, kuris per garsiai klausosi muzikos ar televizoriaus, tuo sudrumsdamas kaimynų ramybę. „Įsivaizduokime situaciją: ar Seimo narys, patriukšmavęs savo kambaryje Seimo viešbutyje ir tuo sudrumstęs kitų ramybę, turėtų užtraukti administracinę baudą ir Seimo kanceliarijai? Tas pats galioja bet kurio viešbučio svečiui: jeigu jis apsistojęs sutinka su viešbučio vidaus taisyklėmis, už ką, klientui sukėlus neteisėtą triukšmą, turėtų būti baudžiamas viešbučio savininkas? Pataisa užprogramuoja kvailas situacijas“, – sako Seimo narys.

Maža to, parlamentaro manymu, administracinės atsakomybės taikymą komplikuotų atvejai, kai perleistas ar nuomojamas turtas priklauso keliems bendraturčiams. Antradienį pataisai dėl savininko atsakomybės Seimo nariai po pateikimo nepritarė.

Užuot teikus tokias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, A. Bagdonas siūlo griežtinti triukšmo kontrolę nakties metu. „Jeigu triukšmadariai piktybiškai neleidžia aplinkiniams išsimiegoti, tokius reikia įspėti, o pakartotinai prasižengus ir toliau sąmoningai negerbiant kitų – bausti nemažomis baudomis“, – mano Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.