Grupė Seimo narių sieks, kad Lietuvos savivaldybės taptų žaliosiomis

Devyni Seimo nariai įsteigė laikinąją parlamentinę grupę „Žaliosios savivaldybės 2030”, kurios pagrindinis tikslas – pasiekti, jog iki 2030-ųjų bent viena Lietuvos savivaldybė įgytų žaliojo miesto statusą Europos Sąjungos, o 3 – nacionaliniu lygiu. Grupės pirmininku išrinktas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas, o jo pavaduotoju tapo konservatorius Andrius Kupčinskas.


„Žaliųjų savivaldybių iniciatyva – puiki galimybė Lietuvai tapti lydere vykdant Europos Sąjungos Žaliojo kurso programą, o svarbiausia – pritraukti aplinkai draugiškų investicijų bei sukurti žaliųjų erdvių mūsų savivaldybėms“ – įsitikinęs grupės pirmininkas A. Bagdonas.


Europos Komisija (EK) kartu su Europos misijos „Klimatui neutralūs ir išmanūs miestai“ valdyba yra numačiusi iki 2030 m. pasiekti ambicingą tikslą, jog visoje ES būtų 100 klimatui neutralių miestų. EK remtų ir skatintų miestus, kurie iki 2030 m. sistemingai pereitų prie klimato neutralumo bei transformuotų juos į eksperimentų ir inovacijų centrus. Siekiant užtikrinti geografinį ir visų Europos šalių atstovavimą, bus siekiama, kad bent 3 miestai iš kiekvienos ES šalies pasiektų Klimatui neutralaus miesto kontrakto sudarymo etapą ir bent 2 miestai iš kiekvienos šalies – šio kontrakto įgyvendinimo fazę.

Pilotiniai projektai yra vienas iš indikatorių, rodančių miesto pasiruošimo lygį tapti žaliuoju, todėl pirmas žingsnis – padėti Lietuvos savivaldybėms pasirengti atrankai, kuriant žaliuosius miestus nacionaliniu lygmeniu. Parlamentinės grupės nariai numato, kad bent trys Lietuvos savivaldybės galėtų tapti žaliosiomis.


„Jau dabar Lietuvoje turime ne vieną savivaldybę, kurioje gausu žaliųjų iniciatyvų, plėtojamos aplinkai draugiškos inovacijos – turime dar labiau remti ir skatinti šiuos miestus kurti tvarią vietos ekonomiką“ – teigia grupės pirmininkas A. Bagdonas.


Žaliosios savivaldybės koncepcija paremta ES Žaliojo kurso strategija. Ši iniciatyva siekia sistemingo perėjimo prie klimato neutralumo miestuose, transporto sistemų dekarbonizavimo ir modernizavimo, energiją ir išteklius taupančių pastatų modernizavimo, o taip pat miesto erdvių atnaujinimo, derinant į gyventoją orientuotą tvarumą, prieinamumą ir estetiką.


Parlamentinei grupei „Žaliosios savivaldybės 2030” taip pat priklauso parlamentarai Edita Rudelienė, Kasparas Adomaitis, Romualdas Vaitkus, Gintautas Paluckas, Vytautas Mitalas, Lukas Savickas ir Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.