Liberalų sąjūdžio frakcija įregistravo alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus

Liberalų sąjūdžio frakcija Seimui pateikė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, kuriais būtų atšaukiami nepagrįsti draudimai dėl alkoholio reklamos ir prekybos laiko bei siūloma sumažinti amžių nuo kurio leidžiama vartoti alkoholį, priklausomai nuo svaigalų stiprumo: nuo 18 metų –  iki 15 proc. stiprumo alkoholinius gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų.

„Džiaugiuosi, jog alkoholio suvartojimas mažėja, jaunimas darosi sąmoningesnis ir aktyvesnis. Tačiau manau, kad dalis dabar galiojančių alkoholio draudimų yra pertekliniai, nelogiški ir kelia pasipiktinimą visuomenėje, o ne realią naudą. Turime atšaukti nelogiškus draudimus, ribojančius mūsų piliečių ir verslų teises. Pertekliniai draudimai didina šešėlinę alkoholio prekybą ir neprisideda prie to, kad turintys priklausomybę gautų tinkamą pagalbą“, – sako vienas iš projekto iniciatorių, liberalas Andrius Bagdonas.

Alkoholio kontrolės įstatymo peržiūrai buvo sudaryta darbo grupė iš visų valdančiųjų frakcijų atstovų. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad koalicijoje yra sutarimas švelninti ribojimus, tačiau daugiausiai diskusijų iškilo dėl smulkių detalių: „Darbo grupėje atsirado labai daug smulkių siūlymų, kurie užgožė kai kuriuos esminius momentus. Tačiau, savo rinkimų programoje žadėjome atšaukti nepagrįstus draudimus – įstatymo projektas jau įregistruotas ir bus teikiamas Seimui.“

Kaip rašoma naujoje Alkoholio kontrolės įstatymo redakcijoje, svaigalų pardavimo laikas būtų suvienodintas visomis savaitės dienomis – nuo 10 val. iki 20 val. Taip pat, siūloma panaikinti ir perteklinius alkoholio reklamos ribojimus.

Duomenys rodo, jog Lietuvoje yra apie 5 proc. girtaujančių asmenų, kurie suvartoja maždaug 35 proc. viso alkoholio kiekio. Šie girtaujantys asmenys alkoholinius gėrimus dažniausiai vartoja ne viešose įstaigose ar renginiuose, bet namuose. Anot liberalo A. Bagdono, nelogiška, jog griežti alkoholio kontrolės ribojimai galioja tik dėl dalies priklausomybę turinčių asmenų.

„Visi pilnamečiai piliečiai turi turėti tokias pačias teises – daugiau nei keista, jei asmuo gali dirbti, mokėti mokesčius, vairuoti automobilį, būti pašauktas į karinę tarnybą, susituokti, tačiau savo vestuvėse negali išgerti taurės šampano. Kai žmogui sukanka 18 metų, jis tampa visiškai atsakingas už savo veiksmus – turime pasitikėti žmonėmis“, – teigia Liberalų sąjūdžio frakcijai atstovaujantis A. Bagdonas.