Klientams – galimybių pasas, verslui – ribojimai?

Džiaugiuosi, kad kavinės ir prekybos centrai vėl gali bent dalinai dirbti, tačiau noriu atkreipti dėmesį į keletą nelogiškų taisyklių, taikomų šiems verslams. 

Pirmiausia, abejonių kelia restoranų ir kavinių darbo laiko ribojimas iki 21 val. Net draudimais pagarsėjęs buvęs sveikatos apsaugos ministras praėjusių metų pavasarį šiems verslams leido dirbti ilgiau – iki 22 val.

Sektoriaus atstovai viešoje erdvėje teigia, kad toks darbo laiko ribojimas nėra niekuo pagrįstas ir stokoja logikos. Vienas iš restoranų savininkų komentuoja, kad jo restorane nuo 19 val. vykdavo degustacinės vakarienės, kuri trunka 3 valandas, todėl jei ir nuspręstų atidaryti restoraną, viduryje vakarienės turėtų išvaryti svečius.

Pasirodo, kad darbo laiko neplanuojama ilginti net ir su Galimybių pasu, aptarnaujant klientus viduje. Juk vienas esminių šio paso iniciatorių argumentas ir buvo pagalba verslui, tačiau situacija tokia, kad juo džiaugtis gali tik labai maža dalis verslo.

Nors susidaro vaizdas, kad sektorius pamažu atsigauna, tačiau realybė kitokia – atsidaro tik strategiškai gerose vietose įsikūrusios arba didelį plotą turinčios kavinės ir restoranai. Kitiems dabartinėmis sąlygomis labiau apsimoka laikyti darbuotojus prastovose.

Viešoje erdvėje taip pat daugėja istorijų, kaip užsidaro iki karantino puikiai dirbusios maitinimo įstaigos. Jeigu nesiimsime atitinkamų pokyčių, tokių atvejų tik daugės. Tai sunku pavadinti adekvačia pagalba verslui.

Prekybos centruose dirbančios parduotuvės taip pat susiduria su nepagrįsta diskriminacija. Šiuo metu jie gali dirbti tik darbo dienomis. Toks ribojimas nelogiškas, kadangi vietoj to, jog išskirstytume žmonių srautus per visą savaitę, didiname pirkėjų srautų intensyvumą darbo dienų vakarais.

Galiausiai, prekybos centruose verslininkai, nuomuojantys prekybos plotus, ir toliau privalo mokėti nuomą ir kitus mokesčius, tačiau jų verslas yra apribotas, net netaikant nuomos mokesčio kompensavimo mechanizmo.

Sutinku, kad per anksti atsipalaiduoti negalime ir toliau turime laikytis visų saugumo reikalavimų. Tačiau kol parama verslui vis dar buksuoja, kviečiu atsisakyti nelogiškų taisyklių ir leisti žmonėms normaliai dirbti ir užsidirbti.