Turime sumažinti verslo administracinę naštą

Balandžio 19 d. Seime įvyko nuotolinė diskusija „Statistinės ataskaitos. Ar įmanoma jas sumažinti?“. Renginio iniciatorius liberalas A. Bagdonas teigia, jog būtina mažinti verslo administracinę naštą.

„Mes turime skatinti liberalesnį požiūrį į verslo priežiūrą. Turime atsisakyti perteklinės informacijos reikalavimo iš verslo ir nebedubliuoti valstybės institucijų funkcijų. Kartu su verslo ir viešojo sektoriaus atstovais ieškojome sprendimų, kaip tai keisti“, – sako Seimo Ekonomikos komiteto narys Andrius Bagdonas.

Diskusijos metu verslo atstovai išsakė savo susirūpinimą dėl ataskaitų gausos. Jų nuomone institucijos turėtų dalintis duomenimis ir taip palengvinti verslo administracinę naštą.

„Principas turi būti paprastas: kai verslas pateikia duomenis vienai iš valstybės institucijų, kita institucija neturėtų dar sykį jų prašyti. Dabar tenka pripažinti, jog trūksta tarpinstitucinio bendradarbiavimo, duomenys dar daug kur yra “popieriniai”. Mūsų viešojo sektoriaus laukia plataus mato skaitmenizacijos reforma – tai yra įvardinta ir Vyriausybės priemonių plane, tam skirta ir didžiulė ES parama“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijai atstovaujantis A. Bagdonas.

Renginyje dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ministrės patarėja Ieva Valeškaitė, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos verslo aplinkos departamento geresnio reglamentavimo politikos skyriaus vedėja Jelena Dilienė, Statistikos departamento generalinio direktoriaus I- oji pavaduotoja Daiva Jurelevičienė Lietuvos apskaitos įmonių asociacijos prezidentas Sigitas Babarskas, verslo atstovai.

Ateityje numatoma tęsti diskusijų ciklą ir kartu su Sodros, VMI, Registrų centro ir Statistikos departamento atstovais ieškoti sprendimų verslo administracinės naštos mažinimui.