1.2% GPM parama turi nukeliauti į NVO sektorių

Kovo 22 d. Seime buvo registruota Labdaros ir paramos įstatymo nuostatų pataisa, kad gyventojų pajamų mokesčio (GPM) 1,2 proc. parama atitektų tik nevyriausybinių organizacijų (NVO) sektoriui. Anot Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo Andriaus Bagdono, NVO sektorius nuolat kreipiasi į LR Seimo narius su prašymu keisti dabar galiojančias įstatymo nuostatas.

„Naujoje įstatymo redakcijoje įtvirtinta nuostata, kad 1.2 proc. GPM paramą gali gauti tik NVO sektorius. Tai sustiprins Lietuvos pilietinį sektorių, kuris sukuria didelę pridėtinę vertę valstybės socialinėje ekonomikoje.  NVO finansavimo stiprinimas bei filantropijos, nukreiptos į pilietines organizacijas skatinimas, ypač šiais mūsų valstybei neramiais laikais, yra gyvybiškai būtinas“, – sakė Seimo Ekonomikos komiteto narys A. Bagdonas.

Skiriant GPM dalį būtent NVO sektoriui, siekiama stiprinti pilietinę visuomenę, suteikiant galimybę nuo valdžios aparato nepriklausomoms bei viešąjį interesą tenkinančioms organizacijoms užsitikrinti bent minimalius finansinius resursus bei paskatinti visuomenę domėtis pilietinėmis organizacijomis ir įsitraukti į filantropinę veiklą.

„Nevyriausybinės organizacijos pandemijos laikotarpiu tapo ypač pažeidžiamos, nes nesulaukia tokios paramos kaip verslo sektorius. Labai tikime, kad ir kitos frakcijos palaikys šį įstatymo projektą“, – teigė liberalas A. Bagdonas.

Dar 2009 metais Lietuvos Respublikos valstybės kontrolės išvadose dėl Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto teigiama, kad  didžiausią dalį GPM paramos gauna biudžetinės įstaigos ir tai kelia abejones, ar tokia besiklostanti praktika – skirti paramą biudžetinėms įstaigoms nėra ydinga ir neiškreipia pačios paramos tikslų.

Seime užregistravus įstatymo pataisas, toliau laukia svarstymo ir tvirtinimo procedūros.