Liberalai pasisako už saugų patekimą į Neringą: siūlo mažinti įvažiavimo mokestį

Dar praėjusių metų gruodį Neringos valdančiųjų socialdemokratų iniciatyva vietinės rinkliavos mokestis už įvažiavimą į Neringą vasaros sezono metu buvo pakeltas iki 30 eurų. Neringos savivaldybės tarybos liberalų frakcija įsitikinusi, kad dėl karantino aplinkybių tokį sprendimą būtina persvarstyti ir siūlo mažinti rinkliavą iki buvusio 20 eurų dydžio.

„Neliekant galimybės atostogų išvykti į užsienio šalis, turime sudaryti saugias sąlygas Lietuvos gyventojams poilsiauti Neringoje. Vykstant viešuoju transportu užsikrėtimo koronavirusu rizika išauga, todėl norime solidarizuotis su visais Lietuvos žmonėmis ir suteikti galimybę atvykti į Neringą pigiau bei saugiau”, – siūlymą komentuoja Neringos savivaldybės tarybos opozicijos lyderis ir liberalų frakcijos vadovas Andrius Bagdonas.

Norėdama parodyti padėką visiems Lietuvos medikams, kovojantiems koronaviruso fronto linijoje, Neringos savivaldybės taryba jau suteikė jiems teisę vasaros laikotarpiu nemokėti 30 eurų vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringos teritoriją lengvaisiais automobiliais. 

Liberalai siūlo žengti dar vieną žingsnį siekiant Neringos kurortą padaryti saugesniu visiems svečiams.

Šių metų turizmo sezonas bus visiškai kitoks ne tik dėl kelionių ribojimų ir užkrato grėsmės, bet ir pasikeitusio žmonių mąstymo – didesnio atsargumo, tankių kurortų vengimo. Be to, daugelį namų ūkių palietė padidėjusi finansinė našta, todėl galima prognozuoti, jog mažiau žmonių rinksis atostogas užsienyje, net jei tai ir bus sąlyginai saugu.  

A. Bagdonas atkreipia dėmesį ir į tai, kad jau pora mėnesių besitęsiantis karantinas daro neigiamą poveikį ne tik ekonomikai, bet ir žmonių psichologinei sveikatai, o Neringos savivaldybė turi didelę, išskirtinę teritoriją, kur žmonės galėtų pailsėti, pabūti gamtoje bei atgauti jėgas.

“Ankstesnis Neringos valdančiųjų sprendimas didinti rinkliavą buvo priimtas motyvuojant tuo, kad šia priemonė bus skatinamas aplinkai draugiškesnio viešojo transporto naudojimas. Tačiau jau pernai valdantieji nepateikė aiškių skaičiavimų, kur nukeliaus surinkta rinkliava. Iki šiol neaišku, ar ji bus investuota į turizmo plėtrą bei infrastruktūrą. Situacijai šalyje kardinaliai pasikeitus siūlome keisti tokį sprendimą sugrąžinant anksčiau buvusį 20 eurų mokestį ir taikyti jį atvykstantiems M1 kategorijos automobiliais”, – akcentuoja A. Bagdonas.

Politikas siūlo sekti užsienio pavyzdžiu sudarant lengvatas, o ne elgtis priešingai – didinti mokesčius neužtikrinant svečių saugumo. Nukraujavę turizmo sektoriaus atstovai visame pasaulyje imasi priemonių, siekdami susigrąžinti turistų srautus. Pavyzdžiui, Sicilijos regiono vyriausybė Italijoje skirs virš 50 mln. eurų turizmo skatinimui. Italijos valdžia  kompensuos turistams pusę lėktuvų bilietų kainos, kas trečią parą viešbutyje bei bilietus į muziejus, archeologines vietas. 

Liberalų siūlymas sugrąžinti anksčiau galiojusios rinkliavos dydį bus svarstomas artimiausiuose komitetų posėdžiuose kitą trečiadienį ir ketvirtadienį.