Kaip Neringai nevirsti didžiausiu muziejumi po atviru dangumi Europoje

Neringa pasimetusi. Be krypties. Be idėjų. Ar gali būti, jog netrukus Neringa ir viena už kitą gražesnės jos gyvenvietės taps didžiausiu muziejumi po atviru dangumi? Gal net didžiausiu Europoje?

Pasenusi ir griūvanti infrastruktūra, Vakarų šalis kainomis beveik pasivijusi Neringa kasmet piktina vis daugiau svečių. „Nostalgijos“ turistų srautui iš Vokietijos bei kitų šalių mažėjant, naujiems atvykėliams garsiau piktinantis, unikaliam kurortui gresia ekonominis sąstingis.

Šiandien, kai bet kuris Lietuvos gyventojas gali nuskristi praktiškai į bet kurią žemyno šalį už 30 eurų, kaip įtikinsime Neringos svečius čia atvykti?

Norime, jog Neringa klestėtų, bet kartu siekiame išsaugoti unikalius gamtos ir žmogaus statinius. Ką privalome padaryti, kad čia dirbantys verslininkai uždirbtų, bet neuždustume nuo turistų?

Atsakymas vienas – turime orientuotis į aukštos pridėtinės vertės paslaugas.

Visus metus veikiantis „Premium“ kurortas

Neringa turi tapti pirmuoju „Premium“ kurortu Baltijos šalyse. Moderniu, savo paveldą išsaugojusiu unikaliu kurortu, aptarnaujančiu santykinai nedaug, tačiau pasiturinčių turistų iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Tam, kad kurortas veiktų ne kaip kokia lauko kavinės terasa, vos kelis mėnesius per metus, privalome siekti, kad „Premium“ kurortas būtų gyvas ištisus metus. Tai strateginė Neringos plėtros vizija, kuriai įgyvendinti privalome skirti visas jėgas.

Siekdami šio tikslo, turime ilginti turizmo sezoną, o konferencinį, aktyvaus laisvalaikio ir sveikatinimo paslaugų turizmą vystantiems investuotojams taikyti mokestines ir administracines lengvatas.

Galiausiai, Neringoje turi iškilti pirmasis 5 žvaigždučių viešbutis su konferencijos centru. „Premium“ kurortą turi puošti jo vardą atitinkanti infrastruktūra o ne griuvėsiai.

Pastatai-vaiduokliai – nušluoti nuo žemės

Šiandien Nidoje, Neringos širdyje, lankytojų ir vietos gyventojų akis drasko siaubą keliantys pastatai-vaiduokliai. Šie pastatai privalo būti rekonstruoti ir pritaikyti visuomenės bei svečių poreikiams. Tai ne joks raketų mokslas, tai mūsų įsipareigojimas unikaliai Lietuvos vietai.

Visi pastatų neprižiūrintys savininkai privalo būti apmokestinami maksimaliais mokesčiais. Privati nuosavybė laisvoje visuomenėje yra ir išlieka vertybė, tačiau šiukšlynus unikaliame UNESCO saugomame kurorte pasirinkę laikyti savininkai turi susimokėti socialinį mokestį kiekvienam Neringą mylinčiajam.

Teritorijas vystyti galime puikiausiai suderindami kultūros paveldo išsaugojimo bei šiuolaikinės gyvensenos poreikius.

Untitled

Kultūriškai įvairus ir klestintis kurortas

Siekdami ilginti tokį trumpą turistinį sezoną Neringoje, jau šių metų rudenį galime surengti Tarptautinį Neringos kino festivalį. Festivalis galėtų tapti kasmetiniu renginiu, sutraukiančiu tiek vietos, tiek užsienio kino kūrimo talentus.

Tarptautinis Neringos kino festivalis galėtų padėti ne tik pritraukti svečių turistinio sezono pabaigos laikotarpiu, tačiau ir pakviestų režisierius, scenaristus, prodiuserius ir visus kitus kino kūrėjus ne tik atostogauti, bet ir dirbti Neringoje. Kur rasite gražesnę vietą kino filmams kurti?

Nulis tolerancijos korupcijai

Šalyje, kurioje pasitikėjimas politikais, ypač savivaldoje, rekordiškai žemas, ypač trūksta padorių žmonių, kurie savo pavyzdžiu kasdien rodo, kas yra sąžiningumas ir atsakomybė. Štai dėl ko labai svarbu, kokius žmones renkamės savo atstovais bei kokios atsakomybės iš jų reikalaujame.

Didelis žingsnis į priekį būtų, jei kiekvienas tarnautojas, politinio pasitikėjimo pareigūnas ar savivaldybės įmonių darbuotojas  įsipareigotų pasirašyti Neringos etiškos veiklos ir skaidrumo principų kodeksą. Už kodekso sulaužymą būtų reikalaujama deramos atsakomybės.

Stipri bendruomenė ir atsakomybė

Pačios stipriausios šalys ir tvirčiausios visuomenės tos, kuriose artimai bendradarbiauja bendruomenės. Štai kodėl svarbiausi sprendimai Neringoje turi būti priimami tik pasitarus su bendruomene ir atsižvelgiant į gyventojų prašymus  bei pasiūlymus. Privalome į sprendimų priėmimą pirmą kartą pakviesti ir antrojo būsto savininkus – tuos žmones, kurie nuolat gyvena kitose Lietuvos vietose o Neringa jiems tapo antrais namais. Jų nuomonė taip pat svarbi, tai vienos Neringos bendruomenės dalis.

Geriausias valdžios vertintojas yra jos žmonės, tad valdžia privalo atsiskaityti bendruomenei ne prieš rinkimus rengdama brangius koncertus, tačiau kasmet. Būtent bendruomenė turi būti kviečiama ir įvertinti valdžios atliktus darbus o ne ateities vizjas,  kurios taip ir lieka neįgyvendintos. Kiek dar bus švaistomos mokesčių mokėtojų lėšos maitinant gyventojus brangiai kainuojančiais pažadais ?

Neringai laikas atsinaujinti

Neringai laikas atsinaujinti. Ateiname su aiškia vizija, kaip Neringą išlaisvinti iš ją varginančio „muziejinio“ sąstingio bei paversti praeitį gerbiančia, bet šiuolaikine gamtos ir žmogaus harmonijos sala.

Parašykite komentarą