A.Bagdonas: ko trūksta oriai senatvei Lietuvoje?

Nereikia net statistikos – užtenka pasižiūrėti į mūsų pensinio amžiaus žmonės ir pasidaro aišku, kad Lietuvoje senatvė yra itin sunki. Žmogus, kuris per savo gyvenimą pradirbo 30 metų, vidutiniškai gauna 266 eurus – to dabartinių kainų atžvilgiu neužtenka net normaliam pragyvenimui. Lietuvos piliečiai privalo turėti ne vargingą, bet orią senatvę. Turime lygiuotis į Skandinavijos šalis, kuriose senjorams gyvenimas toli gražu nesustoja, o tik įgauna dar gražesnių spalvų.

Peržiūrėsime ir sumažinsime „Sodros“ veiklos išlaidas

„Sodra“ yra gyvybiškai svarbi institucija mūsų valstybei. Ji tvarko praktiškai visas išmokas, įmokas, reguliuoja darbdavių ir darbuotojų piniginius įsipareigojimus ir atlieka dar daugelį kitų svarbių funkcijų. Todėl būtina, kad ši institucija veiktų greitai, kokybiškai, tiksliai, o, svarbiausia, produktyviai. Pribrendo stiprus poreikis peržiūrėti „Sodros“ veiklą, ieškoti spragų, neatitikimų, klaidų ir jas taisyti, o nereikalingas išlaidas – mažinti. Padidinę „Sodros“ darbo produktyvumą mažesnėmis sąnaudomis sutaupysime pinigų, kuriuos galėsime skirti pensijų didinimui.

Valstybinis socialinis draudimas taps realiu, nuo įmokos dydžio priklausančiu draudimu

Per savo gyvenimą žmogus sumoka daug mokesčių, vienas jų – socialinio draudimo. Kas mėnesį dirbančiam žmogui nuo algos yra nuskaičiuojama tam tikra dalis pinigų, kurie yra skirti garantuoti pajamas apdraustiesiems netekus darbingumo dėl ligos, motinystės, senatvės, invalidumo ar kitais atvejais. Viena prioritetinių užduočių – užtikrinti, kad atitinkamai tiek, kiek procentų žmogus moka į socialinio draudimo biudžetą, jis gautų tapęs pensininku.

Vidutinę pensiją per ketverius metus padidinsime  iki 400 eurų

Šiuo metu Lietuvoje vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį 30 metų darbo stažą, siekia 266 eurus. Ją gauna apie 70 procentų iš daugiau nei 530 tūkstančių senjorų. Įsipareigojame Lietuvos senjorams vidutinę pensiją iki 2020 m. padidinti nuo 266 iki 400 eurų. Visomis išgalėmis stengsimės, kad pensijos ne tik pakaktų būtiniausios reikmėms, bet ir užtektų mėgautis pilnavertiška senatve. Tik pasirūpinę garbingo amžiaus žmonėmis mes ir mūsų valstybė galės jaustis oriai Europos šalių kontekste.

Pensijų didėjimą paskatins greitesnis šalies ekonomikos augimas

Šalies ekonomikos augimas turi tapti mūsų misija. Akivaizdu, kad pasiekus aukštesnį valstybės ekonominį lygį, visiems gyventojams bus geriau gyventi –  pensininkai ne išimtis. Todėl iš visų jėgų turime stengtis įgyvendinti Lietuvos ekonomikos kėlimo planą, tada bus geriau gyventi ir studentui, ir dirbančiajam, ir sergančiam, ir pensininkui –  kiekvienam.

 

Parašykite komentarą