Liberalų kandidatas į Neringos merus A.Bagdonas: atkurkime Neringos legendą savo prasmingais darbais

Vėjo šukuojamoje ir vandenų globojamoje Neringoje paaiškėjo liberalų kandidatas į vietos savivaldos merus. Liberalų sąjūdis mero poste regi vieną iš aktyviausių Neringos politikų Andrių Bagdoną. „Kandidatuoju tam, kad suvienyčiau Neringos bendruomenę, sutelkčiau miesto valdymo įstaigas žmonių gerovei, o ne atskirų asmenų ar grupių interesų tenkinimams, atgaivinčiau Neringos kurortą, siekdamas ne tik pagerinti apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų kokybę, bet ir iškelčiau jį į prestižiškiausių bei pirmaujančiųjų gretas Lietuvoje, skatindamas kuo įvairesnių paslaugų sukūrimą ir pateikimą tiek miesto gyventojams, tiek atvykstantiems į Neringą svečiams”, – sako A.Bagdonas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tikisi, kad per pirmuosius tiesioginius mero rinkimus Neringos gyventojai kurorto vairą pagaliau patikės naujosios kartos atstovams. Liberalų lyderis A.Bagdoną vadina aistringu savo krašto patriotu.

„Labai nuoširdžiai palaikau A. Bagdoną, pirmiausia dėl to, kad juo pasitikiu. Jį pažįstu, kaip labai karštą savo krašto patriotą, kuriam žinomos visos neringiškių problemos, kuris randa bet kokią progą ir galimybę atstovauti Neringos žmonių interesus tiek pačioje Neringoje, tiek Vilniuje. Man atrodo, kad subrendo metas rinkti tokius žmones, kurie turėtų tvirtą stuburą, nestokotų šviežių, gerų idėjų, sugebėtų greitai ir efektyviai spręsti Neringai aktualius klausimus“, – sako E.Masiulis.

40-metį A.Bagdoną kolegos šmaikštaudami pavadina kurorto Antanu Guoga. Paralelės rikiuojasi viena po kitos – tiek A.Guoga, tiek A.Bagdonas yra patyrę verslininkai, visuomeninkai ir filantropai . Vyriškius sieja ne tik partinė bičiulystė. Naujai išrinktas europarlamentaras A.Guoga neringiškį iškart pakvietė į savo patarėjų komandą Lietuvoje. Šiuo metu A.Bagdonas atsakingas už Klaipėdos regiono problematiką.

O problemų pajūryje, kaip ir pačioje Neringoje, nestinga, kaip ir mariose vandens: darbo vietų stygius, akį rėžiantis sezoniškumas, gyventojų emigracija, o kartu ir švietimo įstaigų apmirimas, transporto problemos bei aibė kitų bėdų.

„Neringos kurortas ypatingas, tačiau puikiai matome, kad atotrūkis nuo kitų Lietuvoje esančių kurortų vis didėja, kelia nerimą ir tai, kad kai kurie, net ir kurorto statuso neturintys miesteliai paslaugų pasiūla smarkiai lenkia mus ir esame atsiliekančiųjų gretose“, – sako antrą kadenciją taryboje skaičiuojantis A.Bagdonas, kurį į politiką prieš kone dešimtmetį pakvietė legendinis Neringos meras Stasys Mikelis, patikėjęs jaunojo neringiečio energija, veržlumu bei noru dirbti savo gimtojo krašto gerovei.

A.Bagdonas teigia negalintis ramiai stebėti, kaip Neringą palieka jauni žmonės. Jų motyvai suprantami –jaunam žmogui įsigyti būstą Neringoje nėra taip paprasta, mat jis kainuoja tiek pat, kiek ir sostinės Gedimino prospekte. Pastovų darbą susirasti gana sudėtinga, kadangi darbo rinka Neringoje yra smarkiai įtakojama sezoniškumo faktoriaus: didesnė darbų pasiūla būna vos keletą mėnesių per metus. Negana to, po praėjusių savivaldos rinkimų Neringoje įsivyravo liūdna tendencija – įprotis pareigas dalyti pagal partinę priklausomybę, „Tai turėtų būti išgyvendinta visiems laikams, nes Neringoje to niekada nebuvo. “, – teigia A.Bagdonas, pasiryžęs suvienyti bendruomenę.

Anot A.Bagdono – būtent naujų neterminuotų darbo vietų sukūrimas sugrąžintų gyvybę į Neringą, leistų dirbti ir užsidirbti nuo sezoniškumo priklausomiems vietos gyventojams, į vandenų kraštą priviliotų daugiau jaunų žmonių, kurių atžalos sugrįžtų į ištuštėjusius mokyklų suolus, baigę universitetus jie norėtų grįžti, čia dirbti ir sulaukti garbingos senatvės. „Skaudu žiūrėti, jog Juodkrantėje teliko 4-metė mokykla, bendruomenė suskaldyta“, – sakė politikas, pasiryžęs atgaivinti daugybę metų gyvavusią mokyklą.

Būnant vos 15-kos metų pirmą verslą pradėjusio neringiškio A.Bagdono vizija aiški – Neringa nebegali tik pasyviai gyvuoti vien remdamasi prieš keletą metų kurortui sukurtu gražiu šūkiu „Legenda, kuri įkvepia“. Naujas įkvėpimas ir nauji darbai tiesiog būtini, kitaip Neringos laukia liūdna perspektyva „Kada nors čia ir savivaldos gali nebelikti. Esu tikras – vien pažintinis turizmas mūsų krašto neišgelbės. Darbo vietos Neringoje būtinos ištisus metus. Tikslas – prailginti sezoną, išlaikyti turistus blogu oru, vienu iš tokiu traukos objetų galėtų tapti Jūros terapijos centras, apie kurį tik kalbama, tačiau per šią kadenciją nepadarytas nė žingsnis“, – įsitikinęs politikas, prioritetu laikantis verslo kūrimąsi Kuršių nerijoje.

Jis tikras, Neringoje būtina sukurti infrastruktūrą ir išplėtoti viešųjų dviračių tinklą, tuomet lėkdamas į pajūrį mintum dviratį, o ne spaustum automobilio pedalą. Kurortą pagyvintų vaikų žaidimo aikštelės, jaunimo ir sporto centras, saugotų eko transportas ir kitos daug investicijų nereikalaujančios, tačiau paįvairinančios laisvalaikį paslaugos.

„Noriu Neringos bendruomenę matyti aktyvią, blaivią ir energingą“, – sako A.Bagdonas, kurį, kaip tikrą neringiškį ir tvirtą asmenybę, suformavo ir užgrūdino buriavimas šaltose Kuršių mariose. Nuo penkerių buriavęs nidiškis ne vieną kartą buvo tapęs Lietuvos čempionu. Komandinio darbo politiką puikiai išmokė visų lietuvių mėgstamas krepšinis, kuris ir šiandien yra neatskiriama gyvenimo dalis.

Aktyvų gyvenimo būdą propaguojantis politikas veikia ne žodžiais, o darbais. Prieš aštuonerius metus kartu su kitais aktyviais neringiškiais inicijavo sporto klubo Neringos „Kuršiai“ įkūrimą ir porą metų buvo jo prezidentu.

„Vieni neringiškiai žiemą ilsisi, kiti įsitraukia į visuomenines veiklas ir dalį savo uždirbtų pajamų skiria paramai“, – sako A.Bagdonas, daug laiko skiriantis visuomeninei veiklai ir šiuo metu vis dar aktyviai dalyvaujantis sporto klubo veikloje. Jo darbas su vaikais ir jaunimu neliko nepastebėtas. Pernai Lietuvos krepšinio federacija nidiškį už nuopelnus Lietuvos krepšiniui apdovanojo I laipsnio atminimo medaliu.

„Kiekviename jaunuolyje slypi potencialas“, – įsitikinęs politikas. Tuo tikėdamas, 2012 m. kartu su dar keletu bendraminčių įsteigė pirmąją krašte jaunimo organizaciją – Neringos jaunimo apskritąjį stalą. „Esu įsitikinęs, jog tinkamas vaikų ir jaunimo ugdymo užtikrinimas gali garantuoti jiems ne tik stabilius ir perspektyvius darbus ateityje, bet ir įdiegti norą tapti pilietiškais bei mąsliais žmonėmis“, – sako visų įgyvendintų idėjų nebesuskaičiuojantis politikas.

Kandidatas į merus pabrėžia, kad itin vertina dirbančius žmones ir jau daugelį savo gyvenimo metų atidirbusius senjorus Neringos miestui, kurių dėka iš kartos į kartą perduodamos didžiulės vertybės: sąžiningumas, atsakomybė, pareiga, duoto žodžio laikymasis, atjauta vienas kitam bei kito nuomonės išklausymas. „Žmonės atitarnavę savo kraštui, savo laiku atidavę energiją, kompetenciją neturėtų susidurti su nepatogumais sprendžiant savo kasdienes problemas. Ne paslaptis, kad dažną problemą neringiškis spręsti važiuoja į Klaipėdą. Manyčiau, jog valdžia turėtų pasirūpinti ir atrasti būdus ar alternatyvas, kaip galima daugiau paslaugų suteikti vietoje“. Anot jo, be gamtos grožio, žmogui svarbu, kad atėjus į sveikatos įstaigą būtų suteikta galimybė pasirinkti ne iš vieno gydytojo, bet kelių, kad atvažiuotų kelis kartus per mėnesį kitų medicinos sričių specialistai. Kokia bebūtų, ar ekonominė, kultūrinė, socialinė, švietimo ar kita miesto gyventojų kokybę lemianti sritis, turėtų būti pritaikyta vietinės reikšmės poreikiams, atsižvelgiant į problematišką susisiekimą su Klaipėdos regionu. Būtų puiku, jei bendruomenę vienytų rūpinimasis daug energijos kraštui skyrusiais senjorais ir dabar savo kraštui jėgas atiduodančiais žmonėmis.

Aštuonerius metus politikoje esantis Andrius Bagdonas teigia: – “Tikiu, kad sujungus dvi jėgas: jaunatvišką energiją ir maksimalizmą su jau didelę patirtį bei išmintį turinčia brandžia Neringos bendruomenės dalimi, mes visi savo prasmingais darbais galėtume ne tik atkurti Neringos legendą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu, bet ir pasiekti, kad mūsų gimtajame krašte būtų gera tiek Neringoje gyvenantiems žmonėms, tiek atvykstantiems svečiams.

Parašykite komentarą